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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
20/12/2023 |
Actualizado : |
20/12/2023 |
Tipo de producción científica : |
Revista INIA |
Autor : |
INIA (INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA) |
Título : |
Revista INIA Uruguay. (N° 75, Diciembre 2023). |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
Montevideo (UY): INIA, 2023. |
Páginas : |
107 p. |
Serie : |
(Revista INIA; 75). |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Comité Editorial: Junta Directiva - Dirección Nacional, Unidad de Comunicación y Transferencia de Tecnología. -- Directores responsables: Ing. Agr. MBA Diego Sotelo, Ing. Agr. Joaquín Lapetina. -- |
Contenido : |
CONTENIDO: INIA POR DENTRO: INIA CERTEC. Agro: evaluación de tecnologías con el aporte de usuarios calificados. -- Principales avances de la comisión y comité de género de INIA. -- Escuelas de diferentes zonas del Uruguay recibieron el nuevo libro infantil de INIA. -- PRODUCCIÓN ANIMAL: Dinámica de la respuesta a la suplementación invernal de bovinos en crecimiento sobre campo natural. -- Herramientas para la detección de Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis. -- Monitoreo de enfermedades monogénicas asociadas con baja eficiencia reproductiva en ganado bovino lechero. -- Agua: el principal nutriente. -- Control de Varroa destructor. -- Escarabajo siete de oro (Astylus atromaculatus). --PASTURAS: Manejo de yuyos colorados resistentes en praderas de trébol rojo. -- SOCIO ECONOMÍA: El complejo oleaginoso en Uruguay en la zafra 2022/2023
y sus perspectivas. -- CULTIVOS: Programa de mejoramiento genético de soja. -- Fusariosis de la espiga en trigo y micotoxinas asociadas. -- CultiDOCTOR Uy: la aplicación de INIA que le ayuda a identificar y manejar enfermedades en cultivos. -- HORTIFRUTICULTURA: Alternativas para la multiplicación de semilla de papa de alta calidad. -- ¿Cómo se obtienen las variedades de boniato?. -- 'INIA FAGRO ARMONÍA': nuevo cultivar de guayabo del país para Uruguay. -- La microinjertación de cítricos como herramienta para evitar la difusión de enfermedades transmisibles por injerto. -- AGROALIMENTOS: Agroalimentos INIA: presente y futuro. -- FORESTAL: PINUS TAEDA: efecto de la extracción de copa sobre el crecimiento, volumen del fuste podado y madera clear. -- BIOTECNOLOGÍA: Cultivo de tejidos vegetales y sus aplicaciones en el mejoramiento de cultivos. -- FPTA: FPTA 361: pasturas en sistemas lecheros. -- Crece la investigación en inocuidad y calidad nutricional de los alimentos y su vínculo con la salud humana. -- ACTIVIDADES: 50 Años de la Unidad Experimental de Glencoe. -- Día del campo natural. -- Día de campo: restauración ecológica y productiva del monte parque. -- Congreso IUFRO 2023. -- Genética para una ganadería sustentable. -- +CultiDoctor INIA: Una herramienta para identificar enfermedades en cultivos. Descubra éste y otros contenidos para los diferentes sistemas productivos. MenosCONTENIDO: INIA POR DENTRO: INIA CERTEC. Agro: evaluación de tecnologías con el aporte de usuarios calificados. -- Principales avances de la comisión y comité de género de INIA. -- Escuelas de diferentes zonas del Uruguay recibieron el nuevo libro infantil de INIA. -- PRODUCCIÓN ANIMAL: Dinámica de la respuesta a la suplementación invernal de bovinos en crecimiento sobre campo natural. -- Herramientas para la detección de Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis. -- Monitoreo de enfermedades monogénicas asociadas con baja eficiencia reproductiva en ganado bovino lechero. -- Agua: el principal nutriente. -- Control de Varroa destructor. -- Escarabajo siete de oro (Astylus atromaculatus). --PASTURAS: Manejo de yuyos colorados resistentes en praderas de trébol rojo. -- SOCIO ECONOMÍA: El complejo oleaginoso en Uruguay en la zafra 2022/2023
y sus perspectivas. -- CULTIVOS: Programa de mejoramiento genético de soja. -- Fusariosis de la espiga en trigo y micotoxinas asociadas. -- CultiDOCTOR Uy: la aplicación de INIA que le ayuda a identificar y manejar enfermedades en cultivos. -- HORTIFRUTICULTURA: Alternativas para la multiplicación de semilla de papa de alta calidad. -- ¿Cómo se obtienen las variedades de boniato?. -- 'INIA FAGRO ARMONÍA': nuevo cultivar de guayabo del país para Uruguay. -- La microinjertación de cítricos como herramienta para evitar la difusión de enfermedades transmisibles por injerto. -- AGROALIMENTOS: Agroalimentos INIA: presente y futuro. -- FORESTAL:... Presentar Todo |
Palabras claves : |
REVISTA INIA 2023. |
Thesagro : |
APICULTURA; ARROZ; BIOTECNOLOGIA; BOVINOS DE CARNE; CAMBIO CLIMÁTICO; CIENCIA; CLIMATOLOGIA; COMUNICACIÓN; CULTIVOS DE GRANO; ESPECIES FORRAJERAS; EXPLOTACION AGRICOLA FAMILIAR; FORESTALES; FORRAJERAS; FORRAJES; FRUTALES; FRUTICULTURA; GANADO BOVINO; GRANOS; HORTALIZAS; HORTICULTURA; HORTICULTURA ORGANICA; INIA; INNOVACION; INVESTIGACIÓN; LECHERÍA; LEGUMINOSAS; MEJORAMIENTO ANIMAL; MEJORAMIENTO GENETICO ANIMAL; METEOROLOGIA; OVINOS; PASTURAS; PRODUCCIÓN ANIMAL; SEMILLAS; SUELOS; SUSTENTABILIDAD; TRANSFERENCIA DE TECNOLOGIA; VARIEDADES; VITICULTURA. |
Asunto categoría : |
A50 Investigación agraria |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17443/1/Revista-INIA-75-diciembre-2023.pdf
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Marc : |
LEADER 04095nam a2200625 a 4500 001 1064405 005 2023-12-20 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1510-9011 100 1 $aINIA (INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA) 245 $aRevista INIA Uruguay. (N° 75, Diciembre 2023).$h[electronic resource] 260 $aMontevideo (UY): INIA$c2023 300 $a107 p. 490 $a(Revista INIA; 75). 500 $aComité Editorial: Junta Directiva - Dirección Nacional, Unidad de Comunicación y Transferencia de Tecnología. -- Directores responsables: Ing. Agr. MBA Diego Sotelo, Ing. Agr. Joaquín Lapetina. -- 520 $aCONTENIDO: INIA POR DENTRO: INIA CERTEC. Agro: evaluación de tecnologías con el aporte de usuarios calificados. -- Principales avances de la comisión y comité de género de INIA. -- Escuelas de diferentes zonas del Uruguay recibieron el nuevo libro infantil de INIA. -- PRODUCCIÓN ANIMAL: Dinámica de la respuesta a la suplementación invernal de bovinos en crecimiento sobre campo natural. -- Herramientas para la detección de Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis. -- Monitoreo de enfermedades monogénicas asociadas con baja eficiencia reproductiva en ganado bovino lechero. -- Agua: el principal nutriente. -- Control de Varroa destructor. -- Escarabajo siete de oro (Astylus atromaculatus). --PASTURAS: Manejo de yuyos colorados resistentes en praderas de trébol rojo. -- SOCIO ECONOMÍA: El complejo oleaginoso en Uruguay en la zafra 2022/2023 y sus perspectivas. -- CULTIVOS: Programa de mejoramiento genético de soja. -- Fusariosis de la espiga en trigo y micotoxinas asociadas. -- CultiDOCTOR Uy: la aplicación de INIA que le ayuda a identificar y manejar enfermedades en cultivos. -- HORTIFRUTICULTURA: Alternativas para la multiplicación de semilla de papa de alta calidad. -- ¿Cómo se obtienen las variedades de boniato?. -- 'INIA FAGRO ARMONÍA': nuevo cultivar de guayabo del país para Uruguay. -- La microinjertación de cítricos como herramienta para evitar la difusión de enfermedades transmisibles por injerto. -- AGROALIMENTOS: Agroalimentos INIA: presente y futuro. -- FORESTAL: PINUS TAEDA: efecto de la extracción de copa sobre el crecimiento, volumen del fuste podado y madera clear. -- BIOTECNOLOGÍA: Cultivo de tejidos vegetales y sus aplicaciones en el mejoramiento de cultivos. -- FPTA: FPTA 361: pasturas en sistemas lecheros. -- Crece la investigación en inocuidad y calidad nutricional de los alimentos y su vínculo con la salud humana. -- ACTIVIDADES: 50 Años de la Unidad Experimental de Glencoe. -- Día del campo natural. -- Día de campo: restauración ecológica y productiva del monte parque. -- Congreso IUFRO 2023. -- Genética para una ganadería sustentable. -- +CultiDoctor INIA: Una herramienta para identificar enfermedades en cultivos. Descubra éste y otros contenidos para los diferentes sistemas productivos. 650 $aAPICULTURA 650 $aARROZ 650 $aBIOTECNOLOGIA 650 $aBOVINOS DE CARNE 650 $aCAMBIO CLIMÁTICO 650 $aCIENCIA 650 $aCLIMATOLOGIA 650 $aCOMUNICACIÓN 650 $aCULTIVOS DE GRANO 650 $aESPECIES FORRAJERAS 650 $aEXPLOTACION AGRICOLA FAMILIAR 650 $aFORESTALES 650 $aFORRAJERAS 650 $aFORRAJES 650 $aFRUTALES 650 $aFRUTICULTURA 650 $aGANADO BOVINO 650 $aGRANOS 650 $aHORTALIZAS 650 $aHORTICULTURA 650 $aHORTICULTURA ORGANICA 650 $aINIA 650 $aINNOVACION 650 $aINVESTIGACIÓN 650 $aLECHERÍA 650 $aLEGUMINOSAS 650 $aMEJORAMIENTO ANIMAL 650 $aMEJORAMIENTO GENETICO ANIMAL 650 $aMETEOROLOGIA 650 $aOVINOS 650 $aPASTURAS 650 $aPRODUCCIÓN ANIMAL 650 $aSEMILLAS 650 $aSUELOS 650 $aSUSTENTABILIDAD 650 $aTRANSFERENCIA DE TECNOLOGIA 650 $aVARIEDADES 650 $aVITICULTURA 653 $aREVISTA INIA 2023
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INIA Las Brujas (LB) |
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha actual : |
30/08/2022 |
Actualizado : |
30/08/2022 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
OLIVERA-MUZANTE, J.; FIERRO, S.; DURÁN, J.M.; ANTOGNAZZA, J.; SÁNCHEZ, S.; DUTRA, F.; BALDI, F.; BANCHERO, G. |
Afiliación : |
JULIO OLIVERA-MUZANTE, Laboratorio de Reproducción Animal ?Dr. Alfredo Ferraris?, Departamento de Ciencias Veterinarias y Agrarias, CENUR Litoral Norte, Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 3 km 363, 60000 Paysandú, Uruguay.; SERGIO FIERRO, Área de Transferencia de Tecnología, Secretariado Uruguayo de la Lana (SUL), Servando Gómez 2408, 12100 Montevideo, Uruguay; JUAN MANUEL DURÁN, Unidad Académica de Ovinos, Lanas y Caprinos, Departamento de Producción Animal y Salud en los Sistemas Productivos, Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42, Libertad, San José, Uruguay.; JOSÉ ANTOGNAZZA, Sociedad de Medicina Veterinaria del Uruguay. Liberal Exercise of Profession, Uruguay.; SANTIAGO SÁNCHEZ, Sociedad de Medicina Veterinaria del Uruguay. Liberal Exercise of Profession, Uruguay.; FERNANDO DUTRA, Dirección de Laboratorios Veterinarios (DILAVE) ?Miguel C. Rubino?, Laboratorio Regional Este, Avelino Miranda 2045, CP 33000 Treinta y Tres, Uruguay.; FERNANDO BALDI, Departamento de Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, UNESP, Via de Acesso Donato Castellanes/n 14884-900, Jaboticabal, São Paulo, Brasil.; GEORGGET ELIZABETH BANCHERO HUNZIKER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Birth, colostrum, and vigour traits of lambs born from Corriedale ewes grazing native pastures supplemented during the peripartum period. |
Fecha de publicación : |
2022 |
Fuente / Imprenta : |
Small Ruminant Research, Volume 216, November 2022, 106795. Doi:https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2022.106795. |
DOI : |
10.1016/j.smallrumres.2022.106795. |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 19 October 2021/ Revised 1 August 2022/ Accepted 11 August 2022/ Available online 17 August 2022/ Version of Record 29 August 2022. |
Contenido : |
Abstract
To evaluate the effect of a short-term energy-protein supplementation during the peripartum on birth, colostrum, and vigour traits of lambs, 214 multiparous Corriedale pregnant ewes grazing native pastures were used. Ewes, according to body conditions score and body weight, were assigned to a 2 × 2 factorial design: type of birth (single or twin), and supplementation (yes or no). Single (n = 67) and twin bearing (n = 39) non-supplemented, and single (n = 67) and twin bearing supplemented ewes (n = 41) were observed during lambing in two similar sub-paddocks. There was no detected interaction between supplementation and type of birth for any of the experimental variables (P > 0.05), except in the time the lambs took to stand after birth. Length of gestation and type of parturition (normal vs. dystocia) were not affected by supplementation or type of birth (P > 0.05). The duration of parturition (phase II) was longer in supplemented than non-supplemented and in single than in twin bearing ewes (P < 0.05). Colostrum production was greater, heavier, and less viscous in supplemented than non-supplemented ewes, and in single than twin bearing ewes (P < 0.05). Colostrum nutritional values were greater in supplemented than non-supplemented ewes; there was more total lactose in single than twin bearing ewes (P < 0.05). Birth weight of lambs was not affected by supplementation (P > 0.05), but it was higher in single than twin lambs (P < 0.05). There were more lambs with blood glucose concentration greater than 20 mg/dl at birth from supplemented than non-supplemented, and from single than twin bearing ewes (P < 0.05). There was no effect of supplementation in the time taken by lambs to stand and suck their mothers (P > 0.05), however in non-supplemented ewes, single lambs stood and sucked faster than twin lambs (P < 0.05). No differences in lamb mortality to 72 h were observed due to supplementation or type of birth (P > 0.05) but lesions of dystocia/stillbirth/birth injury as cause of death was less frequent in supplemented than non-supplemented ewes (P < 0.05), without differences by type of birth (P > 0.05). In conclusion, a short-term energy-protein supplementation in ewes during peripartum period influenced positively the volume, viscosity and composition of colostrum and blood glucose of lambs at birth, reducing lesions of dystocia/stillbirth/birth injury as cause of death of lambs, but did not affect the length of gestation, duration, or type of parturition in ewes, birth weight, lamb vigour, or lamb mortality to 72 h. MenosAbstract
To evaluate the effect of a short-term energy-protein supplementation during the peripartum on birth, colostrum, and vigour traits of lambs, 214 multiparous Corriedale pregnant ewes grazing native pastures were used. Ewes, according to body conditions score and body weight, were assigned to a 2 × 2 factorial design: type of birth (single or twin), and supplementation (yes or no). Single (n = 67) and twin bearing (n = 39) non-supplemented, and single (n = 67) and twin bearing supplemented ewes (n = 41) were observed during lambing in two similar sub-paddocks. There was no detected interaction between supplementation and type of birth for any of the experimental variables (P > 0.05), except in the time the lambs took to stand after birth. Length of gestation and type of parturition (normal vs. dystocia) were not affected by supplementation or type of birth (P > 0.05). The duration of parturition (phase II) was longer in supplemented than non-supplemented and in single than in twin bearing ewes (P < 0.05). Colostrum production was greater, heavier, and less viscous in supplemented than non-supplemented ewes, and in single than twin bearing ewes (P < 0.05). Colostrum nutritional values were greater in supplemented than non-supplemented ewes; there was more total lactose in single than twin bearing ewes (P < 0.05). Birth weight of lambs was not affected by supplementation (P > 0.05), but it was higher in single than twin lambs (P < 0.05). There were more lambs with blood... Presentar Todo |
Palabras claves : |
COLOSTRUM; CORRIEDALE; LAMB; PASTURITION; SUPPLEMENTATION; SURVIVAL; VIGOUR. |
Thesagro : |
CORDERO. |
Asunto categoría : |
-- |
Marc : |
LEADER 03708naa a2200325 a 4500 001 1063549 005 2022-08-30 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.smallrumres.2022.106795.$2DOI 100 1 $aOLIVERA-MUZANTE, J. 245 $aBirth, colostrum, and vigour traits of lambs born from Corriedale ewes grazing native pastures supplemented during the peripartum period.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aArticle history: Received 19 October 2021/ Revised 1 August 2022/ Accepted 11 August 2022/ Available online 17 August 2022/ Version of Record 29 August 2022. 520 $aAbstract To evaluate the effect of a short-term energy-protein supplementation during the peripartum on birth, colostrum, and vigour traits of lambs, 214 multiparous Corriedale pregnant ewes grazing native pastures were used. Ewes, according to body conditions score and body weight, were assigned to a 2 × 2 factorial design: type of birth (single or twin), and supplementation (yes or no). Single (n = 67) and twin bearing (n = 39) non-supplemented, and single (n = 67) and twin bearing supplemented ewes (n = 41) were observed during lambing in two similar sub-paddocks. There was no detected interaction between supplementation and type of birth for any of the experimental variables (P > 0.05), except in the time the lambs took to stand after birth. Length of gestation and type of parturition (normal vs. dystocia) were not affected by supplementation or type of birth (P > 0.05). The duration of parturition (phase II) was longer in supplemented than non-supplemented and in single than in twin bearing ewes (P < 0.05). Colostrum production was greater, heavier, and less viscous in supplemented than non-supplemented ewes, and in single than twin bearing ewes (P < 0.05). Colostrum nutritional values were greater in supplemented than non-supplemented ewes; there was more total lactose in single than twin bearing ewes (P < 0.05). Birth weight of lambs was not affected by supplementation (P > 0.05), but it was higher in single than twin lambs (P < 0.05). There were more lambs with blood glucose concentration greater than 20 mg/dl at birth from supplemented than non-supplemented, and from single than twin bearing ewes (P < 0.05). There was no effect of supplementation in the time taken by lambs to stand and suck their mothers (P > 0.05), however in non-supplemented ewes, single lambs stood and sucked faster than twin lambs (P < 0.05). No differences in lamb mortality to 72 h were observed due to supplementation or type of birth (P > 0.05) but lesions of dystocia/stillbirth/birth injury as cause of death was less frequent in supplemented than non-supplemented ewes (P < 0.05), without differences by type of birth (P > 0.05). In conclusion, a short-term energy-protein supplementation in ewes during peripartum period influenced positively the volume, viscosity and composition of colostrum and blood glucose of lambs at birth, reducing lesions of dystocia/stillbirth/birth injury as cause of death of lambs, but did not affect the length of gestation, duration, or type of parturition in ewes, birth weight, lamb vigour, or lamb mortality to 72 h. 650 $aCORDERO 653 $aCOLOSTRUM 653 $aCORRIEDALE 653 $aLAMB 653 $aPASTURITION 653 $aSUPPLEMENTATION 653 $aSURVIVAL 653 $aVIGOUR 700 1 $aFIERRO, S. 700 1 $aDURÁN, J.M. 700 1 $aANTOGNAZZA, J. 700 1 $aSÁNCHEZ, S. 700 1 $aDUTRA, F. 700 1 $aBALDI, F. 700 1 $aBANCHERO, G. 773 $tSmall Ruminant Research, Volume 216, November 2022, 106795. Doi:https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2022.106795.
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INIA La Estanzuela (LE) |
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